واکسن کرونا ( Covid 19)

Back to بلاگ

واکسن کرونا ( Covid 19)

5
(1)

واکسن

واکسیناسیون یک روش ساده ، ایمن و موثر برای محافظت از افراد در برابر بیماری های خطرناك، قبل از تماس با آنها است. واكسن از دفاع طبیعی بدن شما برای ایجاد مقاومت در برابر عفونت های خاص استفاده می کند و سیستم ایمنی بدن شما را قوی تر می کند.

واکسن ها سیستم ایمنی بدن شما را برای ایجاد آنتی بادی آموزش می دهند ، درست مثل وقتی که در معرض بیماری قرار می گیرد. با این حال ، از آنجا که واکسن ها فقط حاوی اشکال از بین رفته یا ضعیف شده میکروب ها مانند ویروس ها یا باکتری ها هستند ، باعث بیماری نمی شوند و شما را در معرض خطر عوارض ناشی از آن قرار نمی دهند.

بیشتر واکسن ها از طریق تزریق استفاده می شوند ، اما برخی دیگر از طریق دهان استفاده می شوند یا به داخل بینی اسپري می شوند.

علت اهميت واكسيناسيون:

واکسیناسیون روشی ایمن و موثر برای جلوگیری از بیماری و نجات جان انسان ها است. امروزه واکسنهایی برای محافظت در برابر حداقل 20 بیماری مانند دیفتری ، کزاز ، سیاه سرفه ، آنفلوانزا و سرخک در دسترس است. این واکسن ها با هم، سالانه جان 3 میلیون نفر را نجات می دهند.

وقتی واکسینه می شویم ، نه تنها از خود ، بلکه از اطرافیان خود نیز محافظت می کنیم. به بعضی از افراد ، مانند کسانی که به شدت بیمار هستند ، توصیه می شود که واکسن خاصی دریافت نکنند – بنابراین ايمني آنها در براربر بيماري به بقیه ما بستگی دارد و به کاهش شیوع بیماری کمک می کند.

در طی بیماری همه گیر COVID-19 ، واکسیناسیون همچنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همه گیری باعث کاهش تعداد کودکانی شده است که سطح  ایمني معمول دارند ، که می تواند منجر به افزایش بیماری و مرگ ناشی از بیماری های قابل پیشگیری شود.

نحوه عملكرد واكسن:

واکسن ها با فعال كردن  دفاع طبیعی بدن برای ایجاد محافظت ، خطر ابتلا به بیماری را کاهش می دهند. وقتی واکسن دریافت می کنید ، سیستم ایمنی بدن شما به موارد زير پاسخ می دهد:

میکروب مهاجم ، مانند ویروس یا باکتری را تشخیص می دهد.

آنتی بادی تولید می کند. آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که به طور طبیعی توسط سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری تولید می شوند.

بیماری و نحوه مبارزه با آن را به یاد می آورد. اگر در آینده در معرض میکروب قرار بگیرید ، سیستم ایمنی بدن شما می تواند به سرعت آن را از بین ببرد قبل از اینکه حالتان بد شود.

بنابراین واکسن روشی ایمن و هوشمندانه برای ایجاد پاسخ ایمنی در بدن و بدون ایجاد بیماری است.

سیستم ایمنی بدن ما برای یادآوری طراحی شده است. هنگامی که در معرض یک یا چند دوز واکسن قرار بگیریم ، به طور معمول برای سالها ، دهه ها یا حتی یک عمر در برابر بیماری محافظت می شویم. این همان چیزی است که واکسن ها را بسیار موثر می کند. به جای درمان بیماری پس از بروز ، واکسن ها در وهله اول مانع بیماری ما می شوند.

چرا بايد واكسينه شويم:

بدون واکسن ، در معرض بیماری جدی و ناتوانی در بیماری هایی مانند سرخک ، مننژیت ، ذات الریه ، کزاز و فلج اطفال هستیم. بسیاری از این بیماری ها می توانند زندگی را تهدید کنند. WHO تخمین می زند که واکسن ها هر ساله بین 2 تا 3 میلیون نفر جان انسان را نجات می دهند.

اگرچه ممکن است برخی از بیماری ها غیرمعمول باشد ، اما میکروب های ایجاد کننده آنها همچنان در برخی یا تمام نقاط جهان به گردش در می آیند. در دنیای امروز ، بیماری های عفونی می توانند به راحتی از مرزها عبور کرده و هر کسی را که محافظت نشده ، آلوده کند.

دو دلیل اصلی برای واکسیناسیون ، محافظت از خود و محافظت از اطرافیانمان است. از آنجا که همه افراد واکسینه نمی شوند – از جمله نوزادان ، آنهایی که به شدت بیمار هستند یا آلرژی خاصی دارند – بنابراین افراد دیگر واکسینه می شوند تا اطمینان حاصل کنند که از بیماری های قابل پیشگیری توسط واکسن  در امان هستند.

واکسن ها در برابر بیماری های مختلف محافظت می کنند ، از جمله:

  • سرطان دهانه رحم
  • وبا
  • کووید -19
  • دیفتری
  • هپاتیت B
  • آنفلوانزا
  • آنسفالیت ژاپنی
  • سرخک
  • مننژیت
  • اوریون
  • سیاه سرفه
  • ذات الریه
  • فلج اطفال
  • هاری
  • روتا ویروس
  • سرخچه
  • کزاز
  • حصبه
  • واریسلا
  • تب زرد

برخی دیگر از واکسن ها در حال ساخت یا آزمایشی هستند ، از جمله واکسن هایی که از ابولا یا مالاریا محافظت می کنند ، اما هنوز در سطح جهانی به طور گسترده در دسترس نیستند.

ممکن است همه این واکسیناسیون ها در کشور ما مورد نیاز نباشد. بعضی از آنها فقط ممکن است قبل از سفر ، در مناطق در معرض خطر یا به افرادی که مشاغل پر خطر دارند، داده شود.

 

آيا واكسن ها ايمن هستند؟

واکسیناسیون بی خطر است و عوارض جانبی ناشی از واکسن معمولاً جزئی و موقتی است ، مانند بازو درد یا تب خفیف. عوارض جانبی جدی تر محتمل اما بسيار نادر مي باشند .

هر واکسن دارای پروانه قبل از تصویب برای استفاده ، در مراحل مختلف تحت آزمایشات دقیق ارزيابي مي شود و پس از معرفی مجدداً به طور منظم ارزیابی می شود. دانشمندان همچنین به طور مداوم اطلاعات چندین منبع را برای یافتن هر علامتی که نشان می دهد یک واکسن می تواند خطراتي را برای سلامتی داشته باشد ، کنترل می کنند.

به یاد داشته باشید ، احتمال آسیب دیدگی شدید شما توسط یک بیماری قابل پیشگیری از واکسن بیشتر از واکسن است. به عنوان مثال ، کزاز می تواند باعث درد شدید ، اسپاسم عضلات و لخته شدن خون شود. سرخک می تواند باعث انسفالیت (عفونت مغز) و کوری شود. بسیاری از بیماری های قابل پیشگیری توسط واکسن حتی می توانند منجر به مرگ شوند. مزایای واکسیناسیون بسیار بیشتر از خطرات آن است و بسیاری از بیماری ها و مرگ ها بدون واکسن رخ می دهد.

آیا واكسن ها عوارض جانبي دارند؟

مانند هر دارو ، واکسن ها می توانند عوارض جانبی خفیفی مانند تب خفيف یا درد یا قرمزی در محل تزریق ایجاد کنند. واکنش های خفیف طی چند روز به خودی خود از بین می روند.

عوارض جانبی شدید یا طولانی مدت بسیار نادر است. واکسن ها به طور مستمر از نظر ایمنی کنترل می شوند ، تا عوارض جانبی نادر را تشخیص دهند.

آیا می توان همزمان بیش از یک واکسن به کودک داد؟

شواهد علمی نشان می دهد که دادن چندین واکسن به طور همزمان هیچ تأثیر منفی ندارد. کودکان هر روز در معرض چند صد ماده خارجی هستند که باعث پاسخ ایمنی می شوند. عمل ساده خوردن غذا میکروب های جدیدی را در بدن وارد می کند و باکتری های زیادی در دهان و بینی زندگی می کنند.

وقتی واکسیناسیون ترکیبی امکان پذیر است (به عنوان مثال برای دیفتری ، سیاه سرفه و کزاز) ، این به معنای تزریق کمتر و کاهش ناراحتی کودک است. همچنین به این معنی است که کودک شما واکسن مناسب را در زمان مناسب دریافت می کند تا از خطر ابتلا به بیماری بالقوه کشنده جلوگیری کند.

چگونه سازمان بهداشت جهاني از ايمني واكسن ها اطمينان حاصل مي كند؟

WHOتلاش می کند تا اطمینان حاصل کند که همه ، در همه جا توسط واکسن های ایمن و موثر محافظت می شوند. برای این کار ، ما به کشورها کمک می کنیم سیستم های ایمنی دقیقي را برای واکسن ها تنظیم کرده و استانداردهای سختگیرانه بین المللی را برای تنظیم آنها اعمال مي کنند.

متخصصان WHO همراه با دانشمنداني از سراسر جهان نظارت مستمری را برای اطمینان از ایمن بودن واکسن ها انجام می دهند.

هرگونه عوارض جانبی غیر منتظره ای که به WHO گزارش شود توسط یک گروه مستقل از متخصصان به نام کمیته مشاوره جهانی ایمنی واکسن ارزیابی می شود.

چگونه واکسن‌های کرونا به این سرعت تولید شدند؟

دانشمندان به لطف سرمایه‌گذاری بی‌سابقه در بخش تحقیق و توسعه و نیز همکار جهانی توانستند رکورد زمانی جدیدی را در تولید واکسن ایمن و اثرگذار در برابر کرونا ثبت کنند. تمام استانداردهای فرآیندهای ایمنی و نیز استانداردهای نظارتی دقیق رعایت شدند.

علاوه بر واکسن‌هایی که هم‌اکنون در بسیاری از کشورهای جهان در حال استفاده هستند، جای دلگرمی بسیار است که بیش از ۲۰۰ واکسن کاندید نیز در مراحل مختلف تولید هستند. برخی از این واکسن‌ها در فاز سوم تحقیقات بالینی – آخرین مرحله قبل از اینکه واکسن تأیید شود – قرار دارند.

آیا واکسن‌های کرونا دربرابر انواع جدید نیز اثربخشی دارند؟

سازمان جهانی بهداشت می‌گوید که انتظار می‌رود واکسن‌های تأیید شده کنونی حداقل تا حدی حفاظت را در برابر انواع جدید ویروس کرونا فراهم کنند.

کارشناسان در اقصی‌نقاط جهان به طور مداوم در حال مطالعه چگونگی اثرگذاری گونه‌های جدید بر رفتار ویروس، شامل هر گونه تأثیر بالقوه بر اثرگذاری واکسن‌های کرونا، هستند.

اگر ثابت شود هر کدام از این واکسن‌ها در برابر یک یا چند گونه جدید اثرگذاری کمتری دارند، می‌توان ترکیب واکسن را برای حفاظت بیشتر در برابر گونه‌های جدید تغییر داد. در آینده،‌ برخی تغییرات در واکسیناسیون مانند استفاده از دوز اضافه  و دیگر بروزرسانی‌ها شاید ضروری باشد.

اما کار مهم در این میان این است که واکسینه شوید و تمهیدات لازم برای کاهش شیوع ویروس را انجام دهید – این امر به کاهش احتمال پرش ژنتیکی در ویروس کمک می‌کند. تمهیدات مورد نظر عبارتند از رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، ماسک زدن، تهویه هوای مطلوب، شستشوی مداوم دست‌ها و دریافت کمک پزشکی در صورت مشاهده علائم بیماری.

اگر قبلا به بیماری کرونا مبتلا شده باشم، آیا باز هم باید واکسینه شوم؟

بله، حتی اگر قبلا دچار بیماری کرونا شده‌اید باید واکسینه شوید. افرادی که به این بیماری دچار می‌شوند احتمالا مقداری ایمنی طبیعی در برابر ویروس تولید کنند، اما هنوز نمی‌دانیم که این ایمنی تا چه زمانی تداوم دارد یا اینکه به چه میزانی محافظت از این بیماری ایجاد می‌کند. واکسن‌ها محافظت قابل اتکای بیشتری ارائه می‌کنند.

 

آیا در صورت بارداری می‌توانم واکسن کرونا دریافت کنم؟

اگرچه خطر کلی بیماری شدید ناشی از ویروس کرونا پایین است، اما بارداری شما را نسبت به افرادی که باردار نیستند بیشتر در معرض ریسک بیماری شدید قرار می‌دهد.

تحقیقات برای فهم بهتر ایمنی و اثرگذاری واکسیناسیون کرونا در زنان باردار ادامه دارد، اما هیچ دلیل شناخته شده‌ای که مزیت بیشتری نسبت به فواید واکسیناسیون زنان باردار داشته باشد، مشاهده نشده است. به همین دلیل،‌ زنان بارداری که در معرض خطر بالاتر بیماری کرونا هستند (مانند کادر درمان) یا آنهایی که سلامتی‌شان دچار مسائلی است که می‌تواند منجر به خطر بیماری شدیدتر شود، می‌توانند در مشورت با پزشک‌شان واکسینه شوند.

 

کوواکس چیست؟

کوواکس (COVAX) بخشی از تلاش‌های جهانی با هدف تسریع توسعه و تولید واکسن کرونا و تضمین دسترسی منصفانه و برابر همه کشورها است. هیچ کشوری از بیماری کرونا در امان نخواهد بود مگر اینکه همه کشورها محافظت شوند.

۱۹۰ کشور و قلمرو در سازوکار کوواکس درگیر هستند که شامل بیش از ۹۰ درصد جمعیت جهانی می‌شود. یونیسف در همکاری با ائتلاف نوآوری‌های آمادگی برای همه‌گیری (CEPI)، ائتلاف واکسن (GAVI)،‌ سازمان جهانی بهداشت و دیگر شرکایش، تلاش‌ها برای خرید و ارائه واکسن کرونا را به نیابت از کوواکس رهبری می‌کند.

آیا واکسن کرونا می‌تواند بر روی دی‌ان‌ای تأثیر بگذارد؟

خیر، هیچ یک از انواع واکسن کرونا به هیچ وجه بر دی‌ان‌ای تأثیر نگذاشته و کاری با آن ندارند. واکسن پیام‌آور آر‌ان‌ای‌ یا همان ام‌آر‌ان‌ای به سلول‌ها یاد می‌دهد چگونه پروتئینی بسازند که یک واکنش ایمنی در بدن تولید کند. این واکنش آنتی‌بادی‌هایی را تولید می‌کند که از شما در برابر ویروس محافظت می‌کند. ام‌آران‌ای با دی‌ان‌ای فرق دارد و فقط به مدت ۷۲ ساعت داخل سلول باقی مانده و پس از آن نابود می‌شود. با این حال هیچ گاه وارد هسته سلول، جایی که دی‌ان‌ای در آن قرار دارد، نمی‌شود.

واکسن های مختلف COVID-19

بهترین واکسن COVID-19 اولین واکسنی است که در دسترس شما قرار دارد. منتظر برند خاصی نمانید. همه واکسن های COVID-19 مجاز و توصیه شده ،ایمن هستند ، موثر هستند  و خطر ابتلا به بیماری شدید را کاهش دهید.

CDC یک واکسن را نسبت به واکسن دیگر توصیه نمی کند.

واكسن هاي پيشرو در بازار جهاني :

  • فايزر
  • مدرنا
  • گاماليا
  • آسترازنكا
  • كانسينو
  • جانسون اند جانسون
  • وكتور اينستيتوت
  • نواوكس
  • سينوفارم
  • سينووك
  • بهارات

واكسن هاي موجود در ايران :

  • اسپوتنيك
  • استرازنكا
  • بهارات
  • سينوفارم

لیست درصد کارایی و تاییدیه های واکسن های کووید19

ملاحظات واکسن «اسپوتنیک وی» روسی

یکی از واکسن‌های کرونا که پیش از همه وارد کشور شد، واکسن «اسپوتنیک وی» ساخت کشور روسیه بود. این واکسن باید در دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود و فاصله بین دو نوبت تزریق آن، ۲۸ روز است.

سن مجاز برای تزریق واکسن کرونا «اسپوتنیک وی» بالای ۱۸ سال بوده و تزریق آن برای مادر باردار، مادر شیرده، افراد زیر ۱۸ سال، افراد دارای بیماری حاد با تب یا بدون تب و همچنین افرادی که سابقه واکنش‌های حساسیتی شدید داشتند، ممنوع است. این واکسن به صورت عضلانی تزریق شده و مقدار دوز واکسن برای تزریق به هر نفر، ۰.۵ است.

مدت زمان نگهداری واکسن «اسپوتنیک وی» روسی در کلد باکس حداکثر دو ساعت است. این واکسن شامل دو دوز بوده که نوبت اول آن آبی رنگ و نوبت دوم قرمز رنگ است. هر ویال این واکسن، تک دوز بوده و ویال واکسن قبل از تزریق باید به ملایمت تکان داده شود.

ملاحظات واکسن بهارات هندی

واکسن بهارات یکی دیگر از واکسن‌های وارداتی کرونا به کشور بوده که ساخت هند است. فاصله بین دو نوبت تزریق این واکسن نیز ۲۸ روز است. این واکسن به افراد ۱۸ تا ۵۵ سال تزریق می‌شود. در مورد این واکسن نیز، تزریق به مادر باردار، مادر شیرده، افراد دارای بیماری حاد با تب یا بدون تب و همچنین افراد با سابقه واکنش‌های حساسیتی شدید، ممنوع است.

واکسن بهارات هندی نیز به صورت عضلانی تزریق شده و مقدار دوز واکسن برای تزریق به هر نفر، ۰.۵ است. مدت زمان نگهداری این واکسن در دمای اتاق و داخل کلد باکس کمتر از ۶ ساعت است.

هر دو نوبت این واکسن یک شکل است و تعداد دوز واکسن در هر ویال، ۱۰ دوز است. ویال این واکسن نیز قبل از تزریق باید تکان داده شود.

ملاحظات واکسن  چینی

یکی دیگر از واکسن‌هایی که به کشور وارد شده، واکسن چینی است. فاصله بین دو نوبت تزریق این واکسن هم ۲۸ روز بوده و تزریق آن برای افراد ۱۸ تا ۶۰ سال مجاز است. تزریق این واکسن نیز برای مادر باردار، مادر شیرده، افراد زیر ۱۸ سال، افراد دارای بیماری حاد با تب یا بدون تب و همچنین افراد با سابقه واکنش‌های حساسیتی شدید ممنوع است.

واکسن چینی هم به صورت عضلانی تزریق شده و مقدار دوز واکسن برای تزریق به هر نفر، ۰.۵ دوز است. بعد از باز شدن ویال این واکسن، بلافاصله باید تزریق شود و دو نوبت آن نیز به یک شکل است. در هر ویال واکسن، یک دوز واکسن وجود دارد و ویال آن قبل از تزریق باید ۲ تا ۳ مرتبه تکان داده شود.

ملاحظات واکسن آسترازنکا کره جنوبی

واکسن آسترازنکا ساخت کشور کره جنوبی از سبد کوواکس وارد کشور شده است. فاصله بین دو نوبت تزریق واکسن آسترازنکا، ۴ تا ۱۲ هفته است. این واکسن به افراد بالای ۱۸ سال تزریق می‌شود و تزریق آن برای افراد کمتر از ۱۸ سال و افراد دارای بیماری حاد با تب یا بدون تب و همچنین افراد با سابقه واکنش‌های حساسیتی شدید ممنوع است.

واکسن آسترازنکا نیز به صورت عضلانی تزریق شده و مقدار دوز واکسن برای هر تزریق، ۰.۵ است. مدت زمان نگهداری این واکسن در دمای اتاق داخل کلد باکس پس از باز شدن ویال، حداکثر ۶ ساعت است.

دو نوبت واکسن آسترازنکا یک شکل بوده و تعداد دوز واکسن در هر ویال، ۱۰ دوز است. ویال این واکسن قبل از تزریق باید به ملایمت تکان داده شود.

در مورد واکسن آسترازنکا برای خانم‌های باردار اعلام شده که این افراد اگر در ریسک بالای ابتلا به ویروس کرونا هستند، مانند کارکنان بهداشتی و درمانی و همچنین خانم‌های بارداری که عوارض ابتلا به بیماری را دارند، مانند افراد دارای بیماری زمینه‌ای، واکسن دریافت کنند. قبل از واکسیناسیون نیازی به تست بررسی بارداری نیست و همچنین تاخیر در بارداری به دلیل واکسیناسیون با این واکسن توسط سازمان جهانی بهداشت توصیه نشده است.

واكسن هاي ايراني كرونا:

پاستوكووك ( واكسن مشترك ايران و كوبا )

انستیتو پاستور ایران از شروع پاندمی کرونا، موضوع تولید واکسن مشترک با کشور کوبا را آغاز کرد. این واکسن حاوی پروتئین نوترکیب از ناحیه RBD ژنوم ویروس کروناست؛ برای این واکسن، رژیم دو نوبته(با و بدون دوز بوستر یا یادآور) تعیین شده است که بعد از گذراندن موفق فاز1 و 2، وارد فاز سوم کارآزمایی بالینی شده است. مرحله سوم کارآزمایی این واکسن تصادفی شده با گروه پلاسبو و دو سوکور در24 هزار نفر جمعیت 18 تا 80 سال در کشور و 44 هزار نفر در کوبا در حال انجام است.

فاز سوم این واکسن در 7 استان کشور (اصفهان، بابل، زنجان، هرمزگان، مازندران، کرمان، همدان و یزد) به‌طور تصادفی در دو گروه در حال اجرا است؛ گروه اول شامل گروه دریافت‌کننده واکسن(80درصد افراد موردمطالعه) و گروه دوم شامل افرادی است که پلاسبو یا ادجوانت (واکسن نما) دریافت می‌کنند (20درصد افراد موردمطالعه به‌عنوان شاهد). كووبركت

واکسن کووبرکت نخستین واکسن کرونای تولید محققان ایرانی است که موفق به دریافت کد اخلاق و کارآزمایی انسانی از وزارت بهداشت شده است. این واکسن در شرکت شفا فارمد وابسته به گروه دارویی برکت ستاد اجرایی فرمان امام(ره) تولیدشده است که اکنون در مرحله کارآزمایی قرار دارد. این واکسن از نوع ویروس غیرفعال شده است که کارآزمایی بالینی دو سوکور(نوعی روش مطالعه)  آن  در فاز 1 برای بررسی بی‌خطری و ایمونوژنیسیتی(ایمنی زایی) واکسن در جمعیت سالم و افراد 51 تا 75 ساله انجام‌شده است.

فاز 2 و 3 این واکسن با طراحی کارآزمایی تصادفی، دو سو کور و موازی با گروه کنترل پلاسبو(افرادی که واکسن نما دریافت می‌کنند) در جمعیت 18 تا 75 ساله در حال انجام است.

 

كووپارس

واکسن کرونای رازی کووپارس، توسط مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی بر پایه پروتئین نوترکیب “اسپایک”  ویروس کرونا ساخته و از دو بخش آنتی‌ژن و ادجوانت تشکیل شده؛ در سه دوز(تزریقی- استنشاقی، دو دوز اول واکسن به‌صورت عضلانی و دوز سوم به‌صورت استنشاقی در روز 51 به داوطلبان تزریق می‌شود) تولید خواهد شد.

شروع واکسیناسیون با  واکسن” کووپارس” در 500 موش و 25 میمون سبز آفریقایی در مدت یک سال انجام شد و در ادامه پس از ارسال مدارک و CTD به سازمان غذا و دارو و دریافت تأییدیه‌های کمیته اخلاق فاز یک و دو کارآزمایی بالینی ادامه پیدا کرد. فاز یک کارآزمایی بالینی در اسفندماه 1399 آغاز و نیمه فروردین‌ماه با 133 نفر بزرگسال سالم 18 تا 55 ساله  در دوزهای 5، 10 و 20 میکروگرم در 200 میکرو لیتر به پایان رسید.

فاز دوم کارآزمایی بالینی با حضور 500 داوطلب از جمعیت 18 تا 70 ساله در حال انجام است که در این مطالعه کارآزمایی بالینی، دو گروه واکسن و واکسن نما حضور دارند که انتظار بر این است تا پایان تیرماه ادامه داشته باشد.

 

فخراواك

واکسن فخراواک “واکسن شهید فخری زاده یا سپند”، واکسنی از نوع ویروس غیرفعال شده است که اسفندماه 1399 موفق به دریافت مصوبه اخلاق در پژوهش از سازمان غذا و دارو شده است؛ واکسنی دو دوزی که تحت مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور با کنترل پلاسبو (واکسن نما) موردمطالعه قرار می‌گیرد. این واکسن محصول شرکت «میلاد دارو نور» در زیرمجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح است.

مطالعه این واکسن، برای بررسی بی‌خطری، ایمنی‌زایی و انتخاب دوز مناسب واکسن غیرفعال شده کرونا (MIVAC) انجام شده و این مطالعه در جمعیت سالم بزرگسال 55-18 ساله به‌صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده، دوسو کور با کنترل پلاسبو در حال انجام است و فاصله‌های دو دوز نیز تقریباً 2 و 3 هفته در نظر گرفته‌شده است.

اسپايكوژن ( توسط شركت سيناژن با همكاري شركت استراليايي )

واکسن سیناژن، پنجمین واکسن کرونا در ایران است که مجوز کد اخلاق را گرفته است. ‏این واکسن نخستین واکسن کرونای ساخت بخش خصوصی در ایران است که به آزمایش بالینی رسیده است و به طور مشترک با کشور استرالیا تولید خواهد شد.

در واقع ابتدا توسط یک شرکت استرالیایی به نام “وکسین” که تخصص آن در تحقیقات واکسن است توسعه پیداکرده است و بعد فاز 1 را با موفقیت روی 40 شهروند استرالیایی گذرانده است و اکنون بعد از طی آزمایشات حیوانی و فاز یک، وارد فاز 2 خواهد شد. کارآزمایی بالینی فاز دو این واکسن، تصادفی شده، دو سو کور و حاوی واکسن نما جهت بررسی ایمنی و اثربخشی واکسن نوترکیب با پروتئین اسپایک ویروس SARS-COV-2 (اسپایکوژن) است که در دو دوز 25 میکروگرم به فاصله 21 روز تزریق خواهد شد(مطالعه از اوایل خرداد ماه شروع خواهد شد)

منابع:

  • WHO
  • CDC
  • راهنمای تشخیص و درمان بيماري كوويد –19 در سطوح ارائه خدمات سرپايي و بستري

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

با انتخاب ستاره ها به این مقاله امتیاز بدهید.

امتیاز میانگین 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید!

متاسفیم که این پست برای شما مفید نبود!

اجازه دهید این مقاله را بهتر کنیم!

به ما بگویید چگونه می توانیم این مقاله را بهبود دهیم؟

HTML tutorial

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to بلاگ