هر آنچه باید در مورد چربی امگا3 (DHA) بدانید!

Back to بلاگ
چربی امگا 3( DHA)

هر آنچه باید در مورد چربی امگا3 (DHA) بدانید!

5
(2)

زمان تخمینی مطالعه: 7 دقیقه

دکوزاهگزانوئیک اسید (Docosahexaenoic Acid) نوعی اسید چرب است كه به عنوان یکی از مهمترین اشکال امگا 3 در بدن مي باشد و فواید زيادي برای سلامتی شما دارد. بدن شما در هر سني به DHA نیاز دارد و فقط می تواند مقدار کمی DHA از سایر اسیدهای چرب بسازد بنابراین باید آن را مستقیما از غذا یا مکمل مصرف کنید.

امگا3 و انواع آن

امگا ۳ خانواده کوچک و در عین حال قدرتمندی از چربی‌های غیر اشباع با چند پیوند دوگانه هستند که برای سلامت و عملکرد بهتر مغز، رشد و تکامل بدن و کاهش التهاب ضروری‌اند، كه به صورت كلي سه دسته تقسيم ميشوند از جمله:

  • آلفا-لینولنیک اسید (ALA)
  • ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA)
  • دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA)

آلفا-لینولنیک اسید (ALA) كه در غذاهای گیاهی یافت می‌شود. بدن شما برای استفاده از ALA باید آن را به ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) تبدیل کند.
(DHA) و (EPA) دو مورد از مهم ترین نوع و شکل فعال امگا ۳ هستند که عمدتا در غذاهای دریایی یافت می‌شود. DHA و EPA ممکن است به کاهش التهاب و خطر بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی کمک کنند. DHA به تنهایی از عملکرد مغز و سلامت چشم پشتیبانی می کند.

>> مصرف امگا 3 برای ورزشکاران چه فوایدی دارد؟

فواید DHA برای سلامتی

در ادامه قصد داریم تا بصورت اختصاصی به فواید و مزایای DHA برای سلامتی بدن بپردازیم.

کمک به تنظیم فشار خون

اسیدهای چرب امگا 3 به طور کلی مفید برای سلامت قلب شناخته شده اند.
DHA ممکن است از عملکرد صحیح شریان های شما پشتیبانی کند، جریان خون را بهبود بخشد و فشار خون را کاهش دهد. این ممکن است به کاهش خطر حمله قلبی و سکته کمک کند.

افزایش سلامت مغز

DHA فراوان ترین اسید چرب امگا 3 است که در مغز یافت می شود و براي تنظيم عملكرد و ساختار نورونهاي مغز نقش كليدي دارد.

كاهش خطر زايمان زودرس

اگر باردار هستید DHA را به لیست مکمل های دوران بارداری خود اضافه كنيد، به‌ ویژه زماني كه در ابتدای بارداری سطح DHA پایینی داريد.
طبق بررسي هاي اخير خانم هاي که در دوران بارداری 600 تا 800 میلی گرم DHA مصرف کردند، خطر زایمان زودرس را تا 40 درصد کاهش دادند.

ممکن است ADHD را بهبود ببخشد

براساس مطالعات سطح DHA خون کودکان و بزرگسالان دارای ADHD کمتر از سایر افراد می باشد. DHA به عنوان اصلی ترین چربی امگا 3 در مغز، به افزایش جریان خون در حین انجام وظایف ذهنی کمک می کند.

سلامت باروری مردان

مصرف DHA در رژیم غذایی بر سلامت اسپرم تاثیر می گذارد. DHA پایین در مردان مبتلا به اسپرم با کیفیت پایین و مشکلات ناباروری یافت می شود. در واقع وضعیت DHA پایین شایع ترین علت اسپرم با کیفیت پایین است .
دریافت DHA کافی هم از سرزندگی (درصد اسپرم زنده و سالم در مایع منی) و هم از تحرک اسپرم پشتیبانی می کند که بر باروری تاثیر می گذارد.

کاهش افسردگی

مصرف کافی EPA و DHA با کاهش خطر افسردگی مرتبط است. EPA باعث افزایش ترشح سروتونین (هورمون حیاتی مرتبط با خلق و خو) می شود.

سطح تری گلیسیرید را کاهش مي دهد

چربی های امگا ۳ معمولا برای سلامت قلب توصیه می شوند. چندین مطالعه نشان می دهد که مصرف DHA به تنهایی یا با EPA می تواند سطح تری گلیسیرید شما را کاهش دهد.
نظر به شواهد DHA تمایل به افزایش سطح کلسترول LDL (كلسترول بد) دارد، اما عمدتاً تعداد ذرات LDL بزرگ و کرکی را افزایش می دهد، که بر خلاف ذرات کوچک و متراکم LDL با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط نیستند.

كمك به درمان برخي بيماري هاي چشمي

ممکن است برخی از بیماری های چشم، از جمله خشکی چشم و رتینوپاتی دیابتی را بهبود بخشد. همچنین ممکن است ناراحتی لنز تماسی را کاهش دهد و فشار چشم را کاهش دهد، که یک عامل خطر برای گلوکوم است.

مقدار مصرف روزانه DHA

سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) اعلام کرده است که تا 3 گرم در روز DHA به طور کلی برای اکثر افراد بی خطر شناخته می شود. اگر قصد دارید دوزهای بالایی مصرف کنید، درباره دوزهای مکمل امگا ۳ با پزشک خود صحبت کنید.

خطرات بالقوه دکوزاهگزانوئیک اسید

اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید یا برای جراحی برنامه ریزی کرده اید، دوزهای زیاد DHA و EPA می تواند خون شما را رقیق کند، همچنان هنگامی که در کنار داروهای فشار خون بالا مصرف شود، DHA می تواند خطر افت فشار خون (یا فشار خون پایین) را افزایش دهد.

در نظر داشته باشيد مصرف مکمل های روغن ماهی زمانی که سطح DHA خوبی دارید ممکن است خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. از طرفي DHA می تواند سطح گلوکز خون را افزایش دهد، که می تواند مدیریت دیابت نوع 2 را دشوارتر کند. بنابر اين اگر دارو مصرف می کنید يا بيماري زمينه ي داريد، قبل از مصرف مکمل های DHA با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض جانبی DHA

عوارض جانبی مصرف مکمل‌های امگا 3 معمولاً خفیف است، مگر اینکه بیش از حد مصرف کنید داشته باشيد.
عوارض جانبی معمول می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • طعم بد مزه
  • بوی بد دهان
  • عرق بدبو
  • سوزش سر دل
  • ناراحتی معده
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • سردرد

به این دلایل، FDA توصیه می کند که مقدار DHA را در غذا به 3 گرم در روز محدود کنید و اگر مکمل مصرف می کنید، نباید بیش از 2 گرم در روز مصرف کنید.

جمع بندي

در بدن، سطح DHA به ویژه در سلول های شبکیه (چشم)، مغز و اسپرم به ميزان بالاتري وجود دارد بنابر بدن شما در هر مرحله از زندگی به ميزان قابل توجهي از اين اسيد چرب نياز دارد.
DHA همچنین برای سلامت اسپرم و بارداری سالم ضروری است، از جمله کاهش خطر زایمان زودرس و رشد مناسب مغز و چشم نوزادان. در کودکان، ممکن است علائم ADHD را بهبود بخشد.با اين حال اگر بیماری دارید، داروهای خاصی مصرف می کنید یا به ماهی حساسیت دارید، DHA و سایر مکمل های روغن ماهی را تحت نظر پزشک مصرف کنید.

سوالات متدوال

آيا همراه DHA لازم است EPA نيز مصرف شود؟

بله، EPA و DHA بهتر است با هم مصرف شوند زیرا هر دو فواید زياد در عين حال متفاوتي را براي سلامتي شما ايفا مي كنند، بطوريكه EPA به دلیل خواص ضد التهابی و فواید آن برای سلامت قلب و عروق شناخته شده است، در حالی که DHA برای عملکرد مغز، سلامت شناختی و سلامت چشم بسیار مهم است.

بهترین زمان مصرف DHA چه موقعي ميباشد؟

مکمل‌های روغن ماهی زمانی را ترجيحا بعد از وعده غذاي تان ميل نماييد اگر با معده خالي مصرف شود ممكن است جذب آن كاهش پيدا كند.

منبع: www.health.com

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

با انتخاب ستاره ها به این مقاله امتیاز بدهید.

امتیاز میانگین 5 / 5. تعداد آرا: 2

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید!

متاسفیم که این پست برای شما مفید نبود!

اجازه دهید این مقاله را بهتر کنیم!

به ما بگویید چگونه می توانیم این مقاله را بهبود دهیم؟

HTML tutorial

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to بلاگ