آمپول دنوزوماب (پرولیا) چگونه مانع از پوکی استخوان میشود؟
زمان تخمینی مطالعه: 5 دقیقه
آمپول دنوزوماب با نام تجاری پرولیا اولین درمان تایید شده CDC (مرکز کنترل و پیشگیری بیماری) برای زنان یائسه مبتلا به پوکی استخوان قابل توصیه می باشد. اما پرولیا چگونه مانع پوکی استخوان ها میشود؟
جدول محتوا
پوکی استخوان تظاهر بالینی ندارد!
استخوان های شما یک عضو زنده و دائماً در حال تغییر هستند و تا زمانی که شکستگی ایجاد نشود پوکی استخوان تظاهر خاص بالینی نخواهد داشت، شانس شما برای ابتلا به پوکی استخوان با افزایش سن، پس از یائسگی (در زنان)،یا اگر داروهای خاصی (مانند پردنیزون) را برای دوره های طولانی مصرف می کنید، افزایش می یابد.
امروزه یکی از گزینه های درمانی که با کاهش سرعت تحلیل استخوان برای کمک به حفظ استخوان های قوی و کاهش خطر شکستگی استخوان ها عمل می کند Prolia (دنوزوماب) است.
پرولیا چیست و چگونه مانع پوکی استخوان ها میشود؟
دنوزومب (پرولیا) شباهت زیادی به آنتی بادی های طبیعی در بدن دارد و با مهار سلول های تجزیه کننده استخوان ها به کاهش تحلیل استخوان و افزایش توده ی استخوانی کمک می کند، پرولیا یک داروی نسخهای است که با نام ژنریک دنوزوماب و برند های تجاری Prolia و Xgeva به صورت سرنگ آماده ی تزریق جلدی عرضه شده است.
- سرنگ آماده تزریق پرولیا 60 ملی گرام/میلی لیتر
- ویال ایکس جوا 120 میلی گرم/1.7 میلی گرم
موارد مصرف پرولیا
- افزایش توده استخوانی در مردان
- درمان پوکی استخوان در زنان پس از یائسگی
- جلوگیری از پوکی استخوان در افراد مبتلا به سرطان پروستات یا پستان
- پوکی استخوان در مردان و زنانی که حداقل شش ماه از داروهای کورتیکواستروئیدی (مانند پردنیزون) استفاده میکنند.
نحوه مصرف پرولیا
دنوزوماب به صورت تزریق زیر جلدی در نواحی بازو، اطراف ناف یا ران با توجه به نوع بیماری هر یک هفته تا 6 ماه توسط پرسنل درمانی تزریق میشود.
اثر دنوزوماب سریع است، در عرض سه روز پس از تزریق، اثرات آن در خون قابل تشخیص است، همچنین این دارو تا چند ماه پس از قطع دارو در خون باقی میماند.
آموزش ویدیویی
عوارض جانبی پرولیا
شایع ترین عوارض جانبی که بیماران تجربه می کنند دردهای عضلانی، کمردرد، درد اندام های نهایی(دست و پاها)می باشد. درد ناشی از دنوزوماب می تواند از چند روز تا چند ماه پس از تجویز ادامه یابد.
عوارض جانبی نادرتر شامل افزایش خطر شکستگیهای غیر معمول استخوان ران (همچنین به عنوان شکستگیهای استرسی یا نارسایی مفصل ران شناخته میشود)، عفونتها (مخصوصاً اگر داروهایی مصرف میکنید که سیستم ایمنی را کاهش میدهند)، از دست دادن خون رسانی به استخوان فک (به نام استئونکروز فک)، واکنشهای آلرژیک شدید و شکستگی مهرهها پس از قطع دارو یا قطع درمان ممکن است ایجاد شود.
تداخلات داروی و غذایی پرولیا
- داروهای سرکوبگر ایمنی (شیمی درمانی، توفاسیتینیب، کورتیکواستروییدها) و متوتروکسات داروهای هستند که سطح خونی دنوزوماب را افزایش می دهند.
- مکمل ها یا داروهای بدون نسخه را با مشورت پزشک تان مصرف کنید.
- پرولیا تداخلی با غذا ندارد.
احتیاطات و شرایط نگه داری داروی پرولیا
- پرولیا باید در یخچال (در دمای2 تا 8 درجه سانتیگراد) نگهداری شود.
- برای جلوگیری از ناراحتی در محل تزریق، اجازه دهید دارو قبل از تزریق به دمای اتاق (تا 25 درجه سانتی گراد) برسد و به آرامی تزریق کنید.
- از تکان دادن سرنگ خودداری کنید.
مهمترین اطلاعاتی که باید در مورد Prolia بدانم چیست؟
- پرولیا به دلیل عوارض ناشی از توقف رشد استخوان یا عدم رویش دندان ها در بیماران اطفال (سن کمتر از 18 سال) توصیه نمیشود، مگر اینکه پزشک تان در شرایط خیلی خاص تجویز نماید.
- اگر پرولیا استفاده می کنید، نباید XGEVA را همزمان مصرف کنید زیرا پرولیا حاوی همان دارویی است که (denosumab) ایکس جوا می باشد.
- دنوزوماب می تواند باعث کاهش سطح کلسیم در خون شود، بیماران باید تحت نظر پزشک به اندازه کافی کلسیم و ویتامین D دریافت کنند، به طور کلی کلسیم (1000 تا 1200 میلی گرم در روز) و ویتامین D (حداقل 400 واحد بین المللی) توصیه میشود.
- هنگام مصرف دنوزوماب باید از شیردهی خودداری شود زیرا این دارو می تواند وارد شیر مادر شود.
- در صورت فراموشی یک نویت مصرف،به محض یادآوری بهتر است تزریق انجام شود.
پرسش و پاسخ در مورد آمپول پرولیا
شما میتوانید تمام سوالات و پرسش های خود در مورد آمپول پرولیا، نحوه مصرف و … را در بخش نظرات همین پست با ما مطرح کنید تا در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید