مزایا و انواع پروتز دندان

Back to بلاگ
پروتز دندان

مزایا و انواع پروتز دندان

5
(5)

پروتز دندان به عنوان یکی از مهم ترین و پرکاربردترین روش های زیبایی دهان و دندان شناخته می شود که به دلیل داشتن نتایج مناسب و همچنین جای گیری درست در دندان مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.

در روش پروتز دندان علاوه بر اینکه مشکل دندان از دست رفته شما رفع می شود بافت های دهان و فک هم ترمیم می شود. پس از مراجعه به یک کلینیک معتبر، دندان پزشک شما می تواند بهترین توصیه را در مورد اینکه کدام پروتز دندان متناسب با نیازهای شما است، ارائه دهد.

پروتزدرمانی یکی از تخصص‌های دندان‌پزشکی است که بر روی پروتزهای دندانی تمرکز دارد. از چنین پروتزهایی برای توانبخشی (جویدن)، بهبود زیبایی‌شناسی و گفتار کمک گرفته می‌شود.

انواع پروتزهای دندانی

این روش انواع متفاوتی دارد. پروتز های دندانی به ۳ دسته کلی پروتز دندان ثابت، پروتز دندان متحرک و ایمپلنت تقسیم می شوند که هر یک مدل های متفاوتی دارند.

1 – پروتز دندان ثابت

پروتز دندان ثابت معمولا میان مردم با نام روکش دندان شناخته می شود. پس از قرارگیری پروتز دندان ثابت درون دهان، متوجه تفاوت آن با دندان های طبیعی خود نخواهید شد ، این پروتزها ظاهر مناسبی دارند و از پروتز دندان متحرک محبوب تر هستند. مهم ترین انواع پروتز دندان ثابت عبارت اند از:

روکش تک واحدی دندان

روکش دندان برای دندان های آسیب دیده بسیار مناسب است. اگر پوسیدگی دندان زیاد باشد، دندان چند بار پر شده و یا به دلیل عصب کشی تیره شده باشد، استفاده از این پروتز دندان ثابت بهترین روش است. روکش دندان به استحکام دندان کمک کرده و ظاهر آن را نیز بهبود می دهد. روکش دندان روی پایه کوچکی که درون آن قرار دارد نصب می شود.

بریج دندان

بریج دندان بیشتر با نام پروتز دندان ثابت شناخته می شود. افرادی از این پروتز دندان ثابت استفاده می کنند که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند، و یک دندان در جلو و یک دندان در عقب این دندان ها دارند. با تراش دو دندان مجاور ناحیه خالی، یک پل یا بریج بین دندان های پایه زده می شود تا ناحیه خالی پر شده و فرد دوباره توانایی جویدن داشته باشد. این پروتز دندان ثابت محل دندان‌ های افتاده را می پوشاند و باعث بهبود عملکرد و زیبایی دندان ها می شود.

بریج دندان

2 – پروتز دندان متحرک

گاهی نمی توان از پروتز دندان ثابت برای جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده کرد. در چنین شرایطی، دندان پزشکان استفاده از پروتز دندان متحرک را تجویز می کنند. این پروتزهای دندانی را می توان به راحتی داخل دهان گذاشت و یا برداشت. پروتز دندانی متحرک بین سالمندان بسیار محبوب است؛ اما این بدین معنا نیست که جوانان از آن استفاده نمی‌کنند.

پروتز دندان متحرک به ۳ دسته تقسیم می شوند:

پروتز دندانی پارسیل

یک نوع پروتز دندانی متحرک به صورت جزیی هستند که در فضای دندان پزشکی به نام دندان تکه ای نیز معروف می باشند.

پروتز دندانی پارسیل

خود پروتز پارسیل دارای چند نوع است که از نظر ویژگی و کاربرد متفاوت می باشد:

  • پروتزهای پارسیل به صورت تمام آکریل: یک درمان موقت و اولیه است که برای مدت زمان خاص استفاده می گردد.
  • پروتزهای کرم کبالت: که برای درمان بی دندانی ها با انتهای آزاد (افرادی که در عقب دهان دندانی برای پایه پروتز ثابت ندارند) یا افرادی که مایل نیستند از پروتز دندان ثابت استفاده کنند، به کار می رود.

پروتز دندان متحرک دارای ترکیب آکریل (لثه پروتز) و آلیاژ فلزی نیز از مدل های متحرک هستند. این پروتزهای دندانی متحرک به دلیل فلزی بودن گیره ها ظاهر ناخوشایندی دارند. به همین علت از یک نوع پروتز دندان پارسیل دیگر که بخش فلزی آن به رنگ دندان است، استفاده می شود.

پروتز کامل دندان

این پروتز دندان متحرک برای افرادی مناسب است که تمام دندان های خود را از دست داده اند. البته امروزه با وجود ایمپلنت های دندانی، استفاده از این پروتز دندان متحرک کمتر شده، اما هنوز به عنوان یک پروتز دندان ارزان استفاده می شود. پروتز کامل دندان ۲ نوع است (معمولی و لثه نرم) و ۲ بخش دارد: قسمت دندان ها و بخش صورتی پروتز که بین افراد با نام لثه پروتز شناخته می شود.

پروتز کامل دندان

روتز دندان اوردنچر

پروتز دندان متحرک اوردنچر در واقع یک دست دندان کامل است که روی دو پایه دندانی یا چند پایه ایمپلنت می نشیند. پروتز دندان اوردنچر در مقایسه با پروتز کامل دندان راحت تر است، اما به هر حال متحرک بوده و راحتی آن از پروتز ثابت دندان کمتر است.

روتز دندان اوردنچر

مراقبت از پروتز دندان

اگرچه نصب پروتز دندان می‌تواند مشکل جویدن غذا و زیبایی شما را حل کند، اما اگر به بهداشت آن اهمیت ندهید ممکن است عوارضی برای شما ایجاد شود. عفونت دهان یکی از این موارد است که در صورت مسواک نزدن یا خارج نکردن پروتز هنگام شب رخ می‌دهد. پروتز خود را شب در ظرف آب قرار دهید تا از خم شدن یا شکستن آن پیشگیری کنید.

جمع بندی

هر فردی که دچار مشکلات دندانی مانند پوسیدگی دندان، خراب شدن دندان، عدم توانایی در جویدن غذا، مشکل در صحبت کردن ناشی از نبود دندان و … است باید برای درمان اقدام کند. در این موارد پروتز دندان در انواع مختلف، با توجه به تشخیص متخصص، یک راه حل سریع و کاملا کاربردی می باشند. بهتر است به بهترین متخصصان و دندان پزشکان مراجعه کنید تا در زمینه قالب گرفتن و ساخت پروتز مناسب به مشکل برخورد نکنید. پروتز های دندانی به سلامت دهان و دندان شما کمک می کنند. از خرابی سایر دندان ها جلوگیری می کنند و زیبایی و افزایش اعتماد به نفس را برای شما به همراه خواهند داشت. در صورت عدم جایگزین کردن دندان با پروتز، مشکلاتی مانند ساییدگی دندان های دیگر، کج شدن آنها، زخم شدن و تغییر فرم لثه و .. به وجود خواهد آمد.

سوالات متداول

اگر به تازگی دندانی را از دست داده اید یا مدتی است دندان از دست داده اید، به زودی به دندان پزشک مراجعه کنید. یک دندان از دست رفته می تواند به از دست دادن استخوان اطراف کمک کند و خطر بیماری لثه را افزایش دهد. هر چه بیشتر منتظر بمانید، آسیب گسترده تر و غیرقابل برگشت تر خواهد بود.

سایر علائمی که باید باعث گفتگو با دندان پزشک در مورد محلول های پروتز شود عبارتند از:

  • دندان ترک خورده، شکسته یا فرسوده
  • خونریزی یا درد لثه
  • حساسیت یا درد دندان
  • هر چیزی در مورد رنگ یا ظاهر دندان های شما که شما را آزار می دهد

پروتز دندان می تواند لبخند شما و احساس شما نسبت به ظاهر خود را بهبود بخشد، سلامت دهان و دندان شما را بهبود بخشد و از مشکلات مربوط به تغذیه، گوارش، بیماری لثه و از بین رفتن مواد استخوانی فک جلوگیری کند.

بله. استخوان فک در جای دندان از دست رفته تحلیل می رود، دندان های اطراف جابجا می شوند و دندان ها دچار به هم ریختگی می شوند.

همان طور که متوجه شدید پروتز دندان را می توان از دهان خارج کرد، اما ایمپلنت دندان برای همیشه در دهان باقی می ماند و دیگر امکان خروج آن وجود ندارد. پروتزهای دندانی خطر عفونت را در پی ندارند، قیمت پایین تری دارند و در صورت آسیب قابل ترمیم هستند. اما این دندان ها در دهان چفت نیستند و ممکن است مشکلاتی را به وجود بیاورند. دندان های ثابت برای همیشه در دهان باقی می مانند و حس دندان طبیعی را دارند، اما برای خروج آنها از دهان باید جراحی انجام شود و هزینه آنها زیادتر است.

دندان مصنوعی باید مرطوب بماند تا شکل خود را در طول شب حفظ کند. در طول شب، پروتزهای مصنوعی خود را در آب یا محلول دندان مصنوعی قرار دهید.

  • پزشکان ما همیشه پس از هر عمل به سوالات شما در مورد مراقبت از دندان های شما پاسخ خواهند داد.
  • پروتزهای ثابت معمولاً به غیر از روش های معمولی دندان پزشکی به مراقبت اضافی نیاز ندارند.
  • دندان های مصنوعی باید بعد از هر وعده غذایی تمیز شوند، زیرا رسوبات غذا و سایر آلودگی ها در زیر آنها جمع می شوند.

اگر بتوانید دو هفته اولیه را به خوبی سپری کنید و پروتز دندانی با دهان شما همخوانی پیدا کند، شرایط نگهداری در دراز مدت نیز راحت تر خواهد بود. ابتدا به این نکته توجه داشته باشید که عدم سازگاری پروتز دندانی در روزهای اولیه امری طبیعی است و بخاطر التهاب ایجاد شده در دهان، خوردن و آشامیدن با آن کمی دشوار می باشد.

همانطور که دندان طبیعی دارای ماندگاری متفاوتی در افراد مختلف است، پروتز دندان نیز ماندگاری متفاوتی دارد و در افراد مختلف، نتیجه متفاوتی خواهد داشت. البته در صورت رعایت نکات مربوط به بهداشت و نگهداری دندان، می توانید طول عمر این نوع دندان ها را افزایش دهید و سالیان سال از آنها استفاده کنید.

بخش دندان پزشکی بیمارستان ابن سینا با بهره گیری از پزشکان متخصص و کادر مجرب و نیز تجهیزات پیشرفته و مدرن آماده خدمت رسانی به مراجعان محترم است.

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

با انتخاب ستاره ها به این مقاله امتیاز بدهید.

امتیاز میانگین 5 / 5. تعداد آرا: 5

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید!

متاسفیم که این پست برای شما مفید نبود!

اجازه دهید این مقاله را بهتر کنیم!

به ما بگویید چگونه می توانیم این مقاله را بهبود دهیم؟

HTML tutorial

Share this post

Comments (2)

  • شایان Reply

    سپاس از مطالب عالیتون

    19 اردیبهشت, 1402 at 1:01 ب.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to بلاگ