دلایل سرفه و درمان آن!
زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
سرفه عملی ناخودآگاه یا اختیاری است که جهت پاکسازی مسیر تنفس از ذرات خارجی، میکروبها و… انجام میشود. اما دلایل سرفه و چگونگی درمان آن مبحثی است که قرار است در این مقاله کوتاه به آن بپردازیم.
فهرست مطالب
سرفه چیست؟
سرفه یک مکانیسم دفاعی است، یعنی یک عمل ناخودآگاه، بدلیل پیشگیری و جلوگیری از ورود باکتری یا قارچ یا آلودگی یا هرگونه محرک به راه های هوایی گلو ، که به سرفه می انجامد. حتی ممکن است گاهی سرفههای ما ناشی از عوارض بیماری نباشد و بدلیل استعمال سیگار و یا قلیان باشد.
سرفه عامل انتقال بسیاری از بیماریها از جمله کرونا، اومیکرون، سرماخوردگی و … است. برخی از میکروبها با ایجاد سرفه سعی در پخش شدن و انتقال به سایر افراد دارند. پس فراموش نکنیم همیشه در حین سرفه و یا عطسه اصول و پرتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم تا مانع از انتقال بیماری به سایر افراد شویم.
انواع سرفه ها
سرفه دارای انواع مختلف است که هرکدام علل خود را دارند. سرفهها بر اساس زمان درگیری ممکن است کوتاه مدت (حاد) و یا طولانی مدت (مزمن) باشند. سرفههای حاد یا کوتاه مدت اصولا زمانی کمتر از 3 هفته دارند. اما سرفههای مزمن در بزرگسالان معمولا بیش از 8 هفته و در کودکان بیش از 4 هفته به طول میانجامند.
در شراطی که سرفه مزمن و یا حاد می شود و یا به صورت عوارض پس از بیماری خود را نشان می دهد، باید از شربت های ضد سرفه که یا گیاهی یا شیمیایی هستند که به کنترل و یا درمان سرفه کمک می کند .
سرفه از نظر نوع به دستههای زیر تقسیم میشوند:
سرفه خشک
سرفه خشک معمولا در پاسخ به خشکی هوا یا محیط اطراف، خشکی نای یا عفونتهای بخش بالایی سیستم تنفسی ایجاد میشوند. به علت خشک بودن سرفه احتمالا احساس زخم در گلو خواهید داشت که باعث بهبود دیرتر آن میشود.
سرفه همراه خلط
سرفه مرطوب یا مولد، سرفهای همراه با خروج خلط و مخاط از گلوست. معمولا سرفه خلطی علامت ابتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا، ذات الریه یا COPD است.
سرفه های همراه با خس خس
خس خس در اثر تنگ شدن راههای هوایی است و معمولا نشان دهنده وجود برخی مشکلات تنفسی میباشد. آلرژی، آسم، برونشیت، عفونت دستگاه تنفسی و گاهی ریفلاکس معده از مهمترین عوامل ایجاد سرفه همراه با خس خس هستند.
سرفه های روزانه
سرفههای روزانه نیز ممکن است بر اثر عوامل محیطی، خشکی و سردی هوا، آلرژی و … ایجاد شود.
سرفه های شبانه
سرفه های شبانه می تواند یکی از بیماری های آزار دهنده باشد که علل مختلفی دارد. از جمله دلایل شایع سرفه شبانه میتوان به آلرژی ،استعمال دخانیات ، آسم ، آمفیزم ،برونشیت مزمن ( عفونت مزمن دستگاه تنفسی ) ، برونشکتازی ، ترشحات پشت حلق و خلط های ناشی از بیماری هایی مانند رینیت یا سینوزیت که از پشت بینی به گلو سرازیر می شود نام برد.
سرفه های دائم
اگر چه سرفه معمولا نشانه ای از یک مشکل جدی نیست ولی می تواند آزاردهنده باشد. سرفه های مکرر ناراحت کننده است . می تواند منجر به خستگی ، اختلال در خوابیدن ، سرگیجه، خشونت صدا، تعریق و بی اختیاری ادرار شود.
دلایل ایجاد سرفه
سرفه به دلایل متعددی ممکن است رخ دهد که شایعترین آنها عبارتاند از:
- ابتلا به آسم که با قرار گرفتن در محیطی که گرد و غبار داشته باشد ، باعث تحریک گلو و ایجاد سرفه می شود.
- استعمال سیگار و قلیان
- عوارض برخی از بیماری ها مثل سرما خوردگی و آنفولانزا
- بازگشت اسید معده به مری
بهترین شربت های گیاهی ضد سرفه حاوی چه عصاره هایی هستند؟
بهترین شربت های گیاهی ضد سرفه حاوی عصاره ریشه گیاه شیرین بیان، عصاره خشخاش، عصاره آویشن و … هستند که به درمان سرفه کمک می کند. البته که برای درمان سرفه اول باید نوع و علت آن مشخص شود و سپس توسط پزشک دارو و شربت مناسب شما تجویز شود. هرگز به صورت خودسرانه اقدام به مصرف دارویی نکنید.
دیدگاهتان را بنویسید