آیا کروم برای لاغری و کاهش وزن مفید است؟!
زمان تخمینی مطالعه: 6 دقیقه
کروم یک ماده معدنی ضروری است که می تواند علائم حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و متابولیسم پروتئین، کربوهیدرات و لیپید را افزایش دهد. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با این ماده مفید آشنا کنیم، فواید، عوارض و تداخلات دارویی آن را برای قسمت های مختلف بدن برشماریم و نقش کرومیوم در لاغری را نیز بررسی نماییم.
جدول محتوا
کرومیوم چیست؟
کروم یک ماده معدنی است که به اشکال مختلف وجود دارد. اگرچه یک شکل سمی آن در آلودگی های صنعتی به چشم می خورد، شکل دیگر کروم سه ظرفیتی (کروم +3) آن در ترکیبات مواد خوراکی و مکمل ها یافت می شود که چندین عملکرد مهم را در بدن انجام می دهد. از جمله بهبود عملکرد انسولین، همچنین برخی افراد برای افزایش وزن، تنظیم سندروم متابولیک، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و سطح کلسترول خون از مواد غذایی یا مکمل هایی که در خود این ماده ارزشمند را دارند، استفاده می کنند.
گرچه نیاز افراد به این عنصر فلزی بسیار محدود است و به ندرت اتفاق می افتد که واقعاً کمبود کروم داشته باشید.ولی افرادی که بیشتر در معرض کمبود کروم هستند عبارتند از:
- سالمندان
- خانم های حامله
- کسانی که غذاهای شیرین زیاد میل می کنند
- کسانی که ورزش های سنگین زیادی انجام می دهند
توجه داشته باشید که سطوح پایین کروم می تواند باعث افزایش قند خون، تری گلیسیرید (نوعی چربی در خون)، سطح کلسترول و افزایش خطر ابتلا به تعدادی از بیماری ها مانند دیابت و بیماری قلبی شود.
نقش قرص کروم در لاغری و کاهش وزن
برخی مطالعات نشان میدهند که مصرف بیشتر کروم با کاهش بافت چربی و کنترل بهتر غذا خوردن مرتبط است. نقش کرومیوم در لاغری به این صورت است که این ماده بر قند خون تاثیر می گذارد و آن را به نحو موثری تنظیم می کند. تنظیم قند خون نیز بر اشتها اثر می گذارد و آن را کاهش می دهد؛ در نتیجه مصرف آن نقش مهمی در لاغری ایفا می کند. به عبارتی کروم غذا را به گلوکز تبدیل می کند و از این راه وزن را کمتر می کند.
فواید کروم برای بدن به صورت کلی عبارت اند از:
- حفظ میزان گلوکز خون در حد طبیعی
- کمک به حفظ سطح طبیعی قند خون
- افزایش سوخت و ساز چربی
- افزایش حجم عضلات بدن
- موثر در کاهش اشتها و وزن
- کمک به بهبود متابولیسم
خطرات و عوارض جانبی قرص کروم
در صورت استفاده کوتاه مدت، کروم بی خطر است. روزانه تا 1000 میکروگرم کروم به مدت 6 ماه تا 2 سال ایمن شناخته شده است. برخی از افراد در زمان استفاده ممکن است عوارض جانبی مانند ناراحتی معده، سردرد، بی خوابی و تغییرات خلقی را تجربه می کنند.
ممکن است مصرف بلندمدت دوزهای بالای کروم عوارض جانبی جدیتری مثل آسیب به کلیه یا کبد را به دنبال داشته باشد.
زمان مصرف قرص كروم
بهترین زمان مصرف این قرص صبح ها می باشد ولی برای کاهش عوارض گوارشی می توانید آن را همراه غذا با یک لیوان آب مصرف نمایید.
توصیه می کنیم موقع خواب از مصرف این قرص خودداری کنید زیرا ممکن است باعث اختلال خواب نزد شما شود.
تداخل دارویی کرومیوم
در حالی که این مکمل فواید زیادی دارد، ولی ممکن است با برخی از داروهایی که مصرف میکنید تداخل داشته باشد، از جمله:
- آنتی اسیدها
- داروهای دیابت
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- کورتیکواستروئیدها (پردنیزون)
- لووتیروکسین
- آسپرین
آنتی اسیدها
از مصرف مکمل های کروم همزمان با آنتی اسیدها خودداری کنید. آنتی اسیدهایی که ممکن است با جذب کروم تداخل داشته باشند عبارتند از: اسموپرازول، لانسوپرازول و امپرازول.
داروهای دیابت
کروم ممکن است سطح قند خون را کاهش داده و اثر داروهای دیابتی را افزایش دهد که در نتیجه ممکن است فرد را در معرض هیپوگلیسمی یا قند خون پایین قرار دهد. اگر از داروهای دیابت، از جمله انسولین، متفورمین (گلوکوفاژ)…..استفاده می کنید قبل از مصرف کروم با پزشک خود مشورت کنید زیرا دوز داروی شما ممکن است نیاز به تنظیم داشته باشد.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
مصرف NSAID ها مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن ممکن است سطح کروم را در بدن افزایش دهد.
کورتیکواستروئیدها (پردنیزون)
مصرف استروئیدها برای کاهش التهاب ممکن است سطح کروم را در بدن کاهش دهد.
آشنایی با کورتون ها، عوارض و عملکرد کورتیکواستروئیدها!
لووتیروکسین
نظر به تحقیقات، کروم ممکن است میزان جذب لووتیروکسین را کاهش دهد.
آسپرین
آسپرین ممکن است میزان کروم جذب شده توسط بدن را افزایش دهد. مصرف آسپرین با کروم ممکن است اثرات و عوارض جانبی کروم را نیز افزایش دهد.
قرص کرومیوم معمولاً برای اکثر افراد ایمن و مناسب خواهد بود. با این حال،برای اینکه نتیجه خوبی از مصرف این نوع قرصها بگیرید باید قبل از مصرف از پزشک خود مشورت بگیرید.
توصیه های مهم در مصرف کروم
- این مکمل صرفا مکمل تغذیه ای بوده، جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری نمی باشد.
- در دوران بارداری و شیردهی، با مشاوره پزشک تان مصرف شود.
- از مصرف بیش از میزان توصیه شده خودداری شود.
جمع بندی
کرومیوم یکی از مواد معدنی ضروری اما کمیاب است، منابع غذایی کروم شامل گوشت، مرغ، تخم مرغ، جگر، برخی میوه ها و سبزیجات، غلات کامل و مخمر آبجو است و همچنان از طریق مصرف مکمل ها نیز تامین می شود. استفاده از این فرآورده می تواند سطح قند خون افرادی را که به دیابت نوع 1 و 2 دچار اند، کاهش دهد، همچنین در این مقاله علاوه بر توضیح درباره کروم و بررسی فواید آن برای بدن، به تاثیر کروم بر لاغری اشاره هایی کردیم.
شما می توانید برای مشاوره و خرید مکمل های کروم از طریق بخش تماس با ما مستقیما با پزشکان داروساز و مشاوران متخصص در داروخانه دکتر آزاده سالم صحبت کنید و مشاوره های لازم را بگیرید. همچنین هرگونه پرسش در مورد این مقاله را میتوانید در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.
منبع: webmd.com
دیدگاهتان را بنویسید